Αποστολή και Πρόγραμμα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι γνωστοί, άλλοι όμως είναι, και σε κάποιον βαθμό,μπορούμε να τους επηρεάσουμε. 

Αναμφίβολα όμως, η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του ανθρώπου, από την παιδική κιόλας ηλικία, και την ποιότητα ζωής ενός ολόκληρου λαού. Πολλές ασθένειες που εμφανίζονται σε μεταγενέστερα στάδια είναι πιθανόν να συνδέονται με πτωχή ή μη ισορροπημένη διατροφή κατά την παιδική ηλικία.Συνεπώς,είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να προσδιορίζουμε τα στοιχεία εκείνα της τροφής που επιδρούν μακροπρόθεσμα στην υγεία, στην καλή φυσική κατάσταση, στη μακροζωία και στην ψυχική ευφορία των ανθρώπων. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα διαρκές ζητούμενο και ένα σημαντικό πεδίο δράσης. Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας αντιμετωπίζει συνεχείς διατροφικές κρίσεις από διάφορες αιτίες (τρελές αγελάδες, διοξίνες, σαλμονέλλα, γρίπη των πουλερικών κ.λπ.) 

Οι κρίσεις αυτές εκδηλώνονται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ταυτόχρονα υπερτονίζονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ορισμένες φορές με εξαιρετικές υπερβολές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα στο καταναλωτικό κοινό. Έτσι, η απόλαυση της τροφής κινδυνεύει να χαθεί από υπερβολικές φοβίες.